Skinin nahoissa

Minua on jo pidempään ärsyttänyt suunnattomasti tämä median tapa uutisoida tietyllä tavalla pukeutuneista äärioikeistolaisista. Valtamedia uutisoi näet säännöllisin väliajoin siitä miten skinit ovat väkivaltaisia ja rasistisia. Itse pyrin aina puuttumaan keskusteluihin, joissa näen skinien ja natsien sekoittamista toisiinsa. Kaikki skinit eivät todellakaan ole rasistisia tai väkivaltaisia. Surullista on kuitenkin, että moni on jo kaikista skineistä kuvansa muodostanut. Monen mielessä skini on rasisti. Kuinka suuri osa medialla sitten on tällaisen mielikuvan muodostumisessa? Sen sijaan, että lehdet lietsovat ennakkoluuloja ja perättömiä mielikuvia, niin toimittaja voisi jo pienellä googletuksella tarkastella skinheadien historiaa ja nykyistä tilannetta.

”Kansainvälisesti skinhead-alakulttuuri ei ole yhtenäinen, vaan se jakautuu useampiin alaryhmiin. Usein skinhead-ryhmät ovat keskenään toistensa vihollisia. Natsi-skinien lisäksi on vasemmistolaisia skinhead-ryhmiä, antirasistisia SHARP-skinejä, ”epäpoliittisia” sekä ns. Troijan-skinejä, jotka ovat ska-musiikin kuluttajia. Esimerkiksi Saksassa erään tutkimuksen mukaan n. 54 % kysymyksiin vastanneista skineistä ilmoitti vihaavansa vasemmistoskinejä, mutta toisaalta 64 % toivoi skinhead-ryhmien olevan natseista vapaita. Saman tutkimuksen mukaan 20 % ilmoitti kuuluvansa vasemmistoskineihin, 38 % rasisminvastaisiin SHARP-skineihin ja 17 % natsiskiniryhmiin. Suomessakaan skinit eivät ole yhtenäinen ryhmä, vaan äärioikeistolaisen White Power-skinien lisäksi löytyy maltillisimpia oikeistolaisia ryhmiä ja sen lisäksi skinejä, jotka ovat kiinnostuneet musiikista politiikan sijasta.”

Jos ryhmä äärioikeistolaisia skinheadeja on tehnyt viharikoksia, niin mediassa ei voi antaa kuvaa siitä, miten skinit ovat väkivaltaisia ja rasistisia. Tällainen uutisointi aiheuttaa pahimmillaan syyttömien ihmisten päätymistä osaksi ongelmaa. Yhtä lailla mediassa voitaisiin uutisoida, että ”Suomalaiset ovat rasisteja!” perustuen siihen, että suomalainen hakkasi somalin. Ihmiset valitettavasti lukevat uutisia kuin piru Raamattua, ja tämä tulisi ottaa huomioon uutisten sanamuotoja mietittäessä.

Ymmärtäisin vielä jotenkin satunnaisen mokan, mutta tämä skinit ovat natseja-linja tulee vastaan jatkuvasti uudelleen ja uudelleen. En ole mikään skini-kulttuurin asiantuntija, mutta sen verran jopa minä tiedä, että skini ei ole automaattisesti rasisti. Skini-kulttuurin sisälle mahtuu hyvinkin monennäköistä suuntausta. Oma henkilökohtainen kokemukseni puhuu sen puolesta, että kaikki skinit eivät ole rasisteja, mutta ilman omaa kokemustanikin toivottavasti jaksaisin sen verran perehtyä faktoihin, että en leimaisi koko ihmisryhmää perusteetta.

En ole skini, mutta olen kohdannut pukeutumistyyliin ja ulkonäköön liittyviä aiheettomia ennakkoluuloja, enkä toivo tällaista kenellekään. Ennakkoluulojen lietsominen on täysin turhaa ja usein jopa vahingollista. En hyväksy rasimia, mutta lähtökohtaisesti skini-kulttuuria vastaan minulla ei ole mitään, päinvastoin. On todella sääli, jos yksi kokonainen alternative-kulttuuri kärsii sen vuoksi, että valtamediassa ei viitsitä tarkistaa yksinkertaisimpiakaan tietoja. Kalju tai maiharit eivät ole synonyymi hakaristille. Äärioikeistolaiset skinit ovat vain pieni, ja valitettavasti se erittäin äänekäs, osa skinien kirjoa, eiväkä skini-kulttuurin juuret ole rasismissa.

Jokaisen kannattaa siis pitää mielessä, että mediankin suhteen olisi tärkeää muistaa jonkin sortin kriittinen asenne. On ollut suuri häpeä huomata, että jopa jotkut suvaitsevaisista ystävistäni ovat langenneet tähän kaikista skineistä mediassa luotuun kuvaan. Kannattaa joskus käydä tutustumassa sellaisiin skineihin, jotka eivät ole rasistisia ajatusmaailmaltaan. Skinit saattavat yllättää.

Nykypäivänä tietoja on todella helppo tarkistaa. Tämä ei yleensä ota montaa minuuttia. Ensisijaisesti toivon kuitenkin median ottavan opikseen. Medialla on valtava vastuu ihmisten asenteiden muokkaamisessa. Sitä vastuuta ei tule käyttää välinpitämättömästi. Natsi voi olla skini, mutta skini ei aikuisten oikeasti välttämättä ole natsi. Koettakaa nyt jo siellä Helsingin Sanomien (ja kaikien muidenkin ”skini-uutisoinnissa” kunnostautuneiden) toimituksessakin hoksata tämä yksinkertainen asia!

http://www.hs.fi/kotimaa/a1377567564303?jako=9ec4fa4a2bf0b1624e746cd931775dfd&ref=og-url

http://www.lyseo.edu.ouka.fi/suvaitsevaisuus/historia/rasnyong/skinhead.html

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *