”Eihän meillä Suomessa…”

Umayya Abu-Hannan kirjoitus Lottovoitto jäi lunastamatta on kerännyt hyvin mielenkiintoisia kommentteja internetissä. Moni on ylistänyt kirjoitusta, mutta paljon on silmään sattunut myös toisenlaisia kommentteja aiheesta. Kirjoitukseni tarkoitus on pohtia näiden kommenttien takaa löytyviä asioita. Haluan kertoa millaisia ajatuksia nämä kommentit minussa herättivät. Netistä löytyy vastaavia kommentteja pilvin pimein, joten se kuka nämä on kirjoittanut ei ole tärkeää. Vaikka tavis-bloggari olenkin, niin en halua vetää politiikkaan liittymättömiä ”siviilejä” nimillään ja kuvillaan blogiini mukaan. Antaa kommenttien kirjoittajien pitää yksityisyytensä. Jos joku haluaa huvittaa itseään spekuloimalla kommenttien aitoudella, niin on toki vapaa senkin tekemään.

”nii just, jos ei tykkää olla täällä niin voi painua vittuun, ei tarvii alkaa itkemään asiasta.” 

Mielenkiintoista on ajatella, että jos kirjoittaja olisi ollut joku muu kuin maahanmuuttaja ja maastamuuttaja. Minä olen itse arvostellut paljonkin ”Suomea”, ja en ole koskaan saanut tällaista kommenttia tai ainakaan kukaan ei ole kehdannut sitä avoimesti päin naamaa sanoa. Mietin kuitenkin, että kuinka paljon lähtökohtainen suhtautuminen eroaa, jos kirjoittaja on maahanmuuttaja/maastamuuttaja tai jos kirjoittaja olisi ”suomalainen”. Olemmeko me sen verran sisäänpäinlämpiävää porukkaa, että sallimme vain ”omiemme” kritisoida käytäntöjämme ja yhteiskuntaamme? Ylipäänsä ongelmathan eivät ratkea sillä, että käsketään ongelmien esiintuojan ”painua vittuun”. En kiistä lainkaan etteikö meillä olisi myös ääriryhmittymiä, joiden mielestä kaikki maahanmuuttajan kokemat vastoinkäymiset johtuvat rasismista. Tämä on ihan yhtä idioottimaista kuin rasismi itse.

Kirjoitus käsitteli rasismia Suomessa. Siinä ei käsitelty rasismia Ugandassa, eikä sitä onko Suomessa hyvät kahvivalikoimat kaupoissa. Kirjoituksessa ei käsitellä Suomen koulutusjärjestelmää, eikä Suomen julkista liikennettä. Kyseessä ei ole Umayya Abu-Hannan elämäkerta, hän ei käsittele kirjoituksessa koko elämäänsä Suomessa vaan rasismia Suomessa. Suomi on tarjonnut minullekin maksuttoman koulutuksen, ja tarjoaa minulle tälläkin hetkellä paljon asioita. Se ei tarkoita, että kaikki asiat olisivat Suomessa hyvin tai että negatiivisista asioista ei saisi keskustella. Umayyan kirjoituksesta vedetään toki johtopäätös, että kaikki suomalaiset ovat rasisteja. Varmasti joku white power-neropatti vetää samat johtopäätökset minun kirjoituksestani. Siis hetkinen, minähän olen suomalainen -> suomalaiset ovat rasisteja -> minä olen rasisti. No joo, eivät siellä Natsi-Saksassakaan todellakaan kaikki olleet rasisteja. Onko se, että joku kertoo omia kokemuksiaan keskistysleiriltä kaikkien saksalaisten leimaamista rasisteiksi? Ei.

Seuraavaksi siirrymme asiaan ”Musulmaaneja ei saa yleistää, mutta suomalaisia saa!11”. Ei. Jos kirjoitetaan, että olen huolissani siitä, että Suomessa rasistinen ilmapiiri on kasvamassa ja rasismista ja syrjinnästä on tulossa osa valtavirtapolitiikkaa en sano, että kaikki suomalaiset ovat rasisteja. Sen sijaan jos kirjoitan vitun suomalaiset rasistit vaimonhakkaajat, niin se on yleistämistä. Suomalaiset sanan voi korvata halutessaan sillä musulmaanilla, pointti ei muutu. Umayyan kirjoituksessa mainittiin myös Hollannin äärioikeistoliikkeet, mutta tämän tuntui moni suvereenisti skippaavan, koska se ei sopinut omaan mielipiteeseen kirjoituksesta.

Tässä nousee jälleen esille myös se, että meissä suomalaisissa asuu vahvana sisään opetettuna mallina se, että ei saa ”valittaa”. Jos jokin asia on hyvin, niin negatiivisista asioista on syytä pitää turpansa kiinni tai muuttaa vittuun täältä.

”turpa kii ja kelatkaa tätä: mä oon kohdannu muutaman viikon sisään kahesti syrjintää, haukkumista ja halveksumista sen takia että oon puhunu julkisella paikalla vittu RUOTSIA, joka on tän maan virallinen kieli, enkä mä lähe sen takia ulisemaan että paska yhteiskunta. puhumattakaan siitä, että yläaste-iässä meitä väärää kieltä puhuvia hakattiin koulun kulmilla sen takia. mä oon mitä ilmeisimmin tän maan OG-neekeri, ja arvatkaa mitä? eipä vaikuta mun ajatuskulkuun tai suhtautumiseen tätä maata kohtaan yhtään vittu mitenkään. haista umayya vittu” 

Jokaisessa yhteiskunnassa esiintyy rasismia, kokonaan sitä tuskin onnistutaan koskaan kitkemään, mutta tuleeko niiden lasten, joita hakataan väärän kielen takia, tyynesti vain hyväksyä tämä? Tämä muistuttaa minua pelottavasti ajatusmallista ”koulukiusatun on vain hyväksyttävä ja nieltävä kiusaaminen”. Tavallaan asiaa käännetään niin, että on minun vikani, että puhun väärää kieltä, joten en saa puuttua siihen, että joku on kusipää ja hakkaa minut. Haistelen tästä myös hiukan suomalaista luonnetta, ja sitä että sisukas suomalainen kestää kiusaamisen ja pilkan. Sisukkaan suomalaisen pitää kestää. Syrjinnän esiin ottava henkilö on heikko surkimus, joka vain valittaa eikä pärjää missään.

 

 

 

Mielenkiintoista, että jos puhutaan naisten lasikatto-ilmiöstä monikaan ei hahattele. Jos sen sijaan puhutaan maahanmuuttajien lasikatto-ilmiöstä niin se on naurun aihe. Jos nainen ei menesty, mietitään että yhteiskunnassa saattaa olla jotakin mätää. Jos maahanmuuttaja ei menesty, se on (vittu) laiskuutta.

”Sitä paitsi tuo liioittelee ihan varmasti. Empiirisen tutkimusten mukaisesti kukaan ei koe niin paljon syrjintää kuin Umayya. Kas kun ne osuvat just hänen kohdalleen kaikki. Taitaa olla vähän anekdootteja osa noista.” 

Maahanmuuttajan kohtaama rasismi on siis ehdottomasti liioittelua ja päästä keksittyä, eihän sellainen nyt ole mahdollista täällä Suomessa, kun sivistysyhteiskunta olemme. Laajempien rasististen asenteiden ja liikkeiden olemassaolo, ja äärioikeiston viimeaikainen nousu Suomessa pitäisi siis kiistää. Miksi?

”siis, mua ei vituta mikään niin pahasti kuin hurri-huutelu. nään punasta ja jos pahasti käy niin flaidis on pystyssä. mutta se, että syyttäisin jotenkin meidän yhteiskuntaa ja väestöä aivan saatanan törkeästi yleistäen, tuntuu absurdilta, väärältä ja aivan helvetin katkeralta. tiedän että jotkut ihmiset vaan on perseestä ja siinä se.”

Ehkä Natsi-Saksassakin vain jotkut ihmiset olivat perseestä ja loppujen oli pakko mennä mukaan, jos haluasivat henkensä pitää. Se, että kaikki kansalaiset missään maassa eivät ole rasisteja, ei poista sitä, että rasismi ja syrjintä ovat ongelmia, joita ei voida hyväksyä. Se, että joku aukoo kuitenkin jossakin vaiheessa päätään tai joku kuitenkin hakkaa sen musulmaanin, ei tee siitä oikeutettua. Pitää elää melkoisessa poliittisessa pimennossa, jos ei ole hoksannut mikä viime aikainen kehitys on ollut. Perussuomalaisten riveissä on paljon rasistisia kannanottoja tekeviä ihmisiä. Heistä on tullut osa niin sanottua valtavirtapolitiikkaa. Valtavirtapolitiikka mieltää tavallaan rasistiset näkemykset osaksi normaalia politiikkaa, ja se on erittäin huolestuttavaa. En ole huolestunut siitä, että meillä on yksittäisiä päänsäaukojia. Olen huolestunut siitä, että meillä on nyt jo politiikassa paljon mukana ihmisiä, jotka ovat tosissaan mesotessaan valkoisen rodun puhtaudesta, ja siitä että afrikkalaisten pitää pysyä afrikassa. Kun heidän osuutensa kasvaa, he ovat lopulta kykeneviä vaikuttamaan päätöksiin.

Kaikki perussuomalaisia ääriedustajia äänestäneet eivät ehkä ajatelleet ihan loppuun asti tai pelottavampaa on ajatella, että he ajattelivat.

Rasismista, syrjinnästä ja Suomen ja Euroopan kehityksestä puhuminen leimataan suvakkipunavihermädättämiseksi. Nehän ovat ihan luulotautisia, näkevät rasismia ja syrjintää kaikkialla. Ihan kiihkoilijoita! Hämmentävintä on, että tämä menee todella monelle läpi. Rationaalinen argumentointi saa väistyä helppojen iskulauseiden tieltä. Ensin puhutaan maahanmuuttajarikollisten karkottamisesta, siinä vaivihkaa voidaan sitten mainita, että enhän minä nyt noista afrikkalaisista ja mullaheista muutenkaan pidä, pysyköön siellä omissa maissaan. Tämä taitaa olla hiukan samanlainen juttu kuin alennus-kylteissä ”Housut 3 euroa”. Ihmiset näkevät vain kolmosen, ja ryntäävät kassalle kolmet housut mukanaan tappelemaan siitä, että ”eivät varmasti maksa yhdeksää euroa, kun teillä oli se kyltti!!!”. Toisin sanoen muistetaan se mitä halutaan muistaa.

Se mikä on itselleni aina jäänyt avoimeksi on se, että miten tämän herrarodun puhtaana pysyminen pitäisi sitten toteuttaa näiden ihmisten mielestä? Kielletäänkö suomalaisten muuttaminen ulkomaille? Kielletäänkö matkustelu, jotta saadaan minimoitua mahdollisuudet ulkomaalaiseen puolisoon? Tässä vaiheessa mielestäni voidaan ihan perustellusti kysyä onko rasismi meillä enää marginaalipolitiikkaa? Eniten kyrsii aina se, että nämä kaverit eivät voi myöntää suoraan mitä he ovat. Itsekin ajattelen, että turvapaikanhakijoita ei pidä ottaa, jos Suomi ei pysty heistä huolehtimaan. Se on maahanmuuttokriitisyyttä. White power, save our race, islamistimusulmaani ja painu vitun neekeri vittu Afrikkaan-jutut eivät ole maahanmuuttokriittisyyttä. Ne ovat rasistisia näkemyksiä. Jos olet rasisti, ja selvästikin myös ylpeä siitä, niin miksi et kehtaa puhua näkemyksestäsi sen oikealla nimellä? Pelottaako, että ei enää tulisikaan niin paljoa ääniä? Tällaisia meillä äänestettiin valtuustoihin, ei yhtä eikä kahta pipipäätä vaan joukko. Mutta eihän meillä täällä sivistyneessä Suomessa ole rasismia… Myös kirjoitukseen tulleet voimakkaat ”Vittu kun ei kelpaa”-puolustusreaktiot kertovat mielestäni, että ei se Umayya ihan väärässä ollut.

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *