Kyllä pakko kansalaisen tiellä pitää!

Timo Rajala Akaalta kirjoitti Aamulehden Lukijalta-palstalle mielenkiintoisen kirjoituksen, joka herätti itsessäni monenlaisia ajatuksia.

”Yrittäjien puheenjohtaja Mikko Simonlinna vauhdittaisi eläkeläisten palkkausta poistamalla työeläkemaksun (AL 1.2.). Tulevaisuudessa työmarkkinoilla tarvitaan kaikkia. Ikäluokat pienenevät. Päähuomio tulisi kuitenkin kohdentaa nuoriin.

Vastakkainasettelu ei ole tarpeen. Simonlinna toteaakin, että pätkätöitä voisivat tehdä seniorit ja siten kokopäivätyöt jäisivät nuorille.” 

”Nuorisotyöttömyys on Suomessa ja koko Euroopassa korkea. Vaikka tilastonumeroiden sanotaankin olevan harhaa, kysymys mahdollisuudesta saada mielekästä tekemistä on sekä yksilön että yhteiskunnan kannalta keskeinen.”

Itse en ole koskaan ymmärtänyt sitä, miksi pätkä- ja osa-aikatyöt ovat automaattisesti kaikille nuoremmille huono asia. Joku voi haluta tehdä osa-aikatöitä, koska haluaa viettää lastensa kanssa enemmän aikaa. Monelle vajaakuntoiselle osa-aikatyö voi olla ainoa mahdollisuus hommata itse rahaa työnteon kautta. Niin uskomatonta kuin se onkin kaikki eivät edes välttämättä halua vakituista työpaikkaa. Joku voi haluta elämäänsä vaihtelevuutta.

Tilastoharhaan kommentoin jälleen kerran sen verran, että itseni lisäksi tiedän kymmeniä ihmisiä, jotka työkyvyttömänä lojuvat työttömyystilastoissa. Miksi tähän asiaan ei puututa? Emme edes tiedä paljonko oikeasti työkykyisten työttömien määrä on. Ensimmäiseksi pitäisi päästä eroon tästä älyttömästä byrokratiasta, jonka takia työkyvyttömät päätyvät työttömien kirjoihin. Olisi vähän sama asia tehdä tilastoa kävelevistä ihmisistä ja aloittaa toimet kävelemisen edistämiseksi huomioimatta, että osa ihmisistä ei pysty kävelemään. On totta kai myös selvää, että talouden taantumakaudet kasvattavat aina työttömyyttä.

”Tanskassa työttömyysluvut ovat alhaiset. Sikäläisen mallin mukaan tarkoituksena on pitää työnantajan työllistämiskynnys matalana ja työntekijänkynnys kieltäytyä töistä tai aktiivitoimista korkeana. Irtisanominen on jouhevaa. Toisaalta työttömän taloudellinen asema on turvattu, sillä työttömyyskorvaus on 60-80 prosenttia palkkatuloista, parhaimmillaan 90 prosenttia. 

Valtion tehtävänä on järjestää työttömille aktiivitoimia eli työtön ei jää kotiin sohvaperunaksi. Aktivointitoimiin kuten koulutukseen pitää osallistua tai muuten tuki loppuu.

Konstit ovat monet. Kööpenhaminassa toimiva nuorten pelipaikka Gam3, jonka ideana on urheilun kuten koripallon, jalkapallon ja parkourin avulla saada paikalliset ja maahanmuuttajat tutummiksi toisilleen, toimii vanhassa ratikkahallissa. Se työllistää kokopäivätoimisesti 5 ja osa-aikaisesti 15 nuorta. 

Toiminnalla on monia vaikutuksia. Se tuo yhteiskuntaan vakautta ja turvallisuutta kotouttamalla maahanmuuttajia ja tarjoamalla mielekkäitä työ- ja harrastusmahdollisuuksia. Tämänkaltaisten mallien soisi olevan Suomessakin helposti toteutettavissa paitsi nuorten riennoissa niin esimerkiksi myös hoivapalveluissa. Toimijoina voisivat olla myös työeläkemaksuista vapautetut seniorikansalaiset”

Itse luen tästä sen viestin, että joku muu voi ihmisen puolesta päättää, mitkä ovat sinun mielestäsi mielekkäitä työ- tai harrastusmahdollisuuksia. Mielekkyys ja toimeentulon menettämisellä uhkailu eivät omassa maailmassani kulje ihan käsi kädessä. On surullista jos vain tietyt kirjoihin ja kansiin merkityt aktivointitoimet lasketaan tekemiseksi. Miksi vapaaehtoistyötä, käsityöharrastusta tai vaikkapa blogin kirjoittamista ei voida laskea aktivointitoimiin? Ai niin, sehän ei ole valtion sanelemaa pakollista toimintaa. Jos itse aktivoit itseäsi, niin häpeä työtön! Valtion ja kunnan pitää sinua aktivoiman. Ei pointtina ole paskan vertaa aktivointi tai työttömän elämän parantaminen. Pointtina on se, että kansalainen muistaa paikkansa. Kansalainen tunnutaan myös näkevän aivottomana olentona, joka ei osaa itse tehdä mitään sen eteen, että hänen elämänsä olisi parempaa. Jos ei valtio tai kunta osoita tekemistä, niin ihmisparkahan on aivan hukassa. Osaako sitä edes tiskejä tiskata tai pyykkiä pestä, jos ei joku virkamies siihen pakota? Kyllä pakko kansalaisen tiellä pitää!

Rajala kirjoittaa kovasti tavoitteesta työllistää nuoria, mutta itselleni tuli ensimmäisenä mieleen se, että jos seniorit vapautettaisiin työeläkemaksusta ja paikkaan olisi hakijana hyväkuntoinen seniori ja nuori niin kumman työnantaja palkkaisi? Itse pistäisin rahani likoon hyväkuntoisen seniorin puolesta, koska hänen palkkaamisensa tulisi halvemmaksi, ja rahan säästäminen harvoin ottaa yrittäjää päähän.

Tässä tulevat vastaan hieman samantyyppiset ongelmakysymykset kuin näissä sosiaalisissa yrityksissä, jotka saavat valtiolta palkkatukea vajaakuntoisten ja pitkäaikaistyöttömien palkanmaksuun. Ensinnäkin pitkäaikaistyötöntä ei voida suoraan ajatella muita vähemmän tuottavana työntekijänä. Pienillä järjestelyillä joskus myös vajaakuntoinen voi olla yhtä tuottava (ehkä jopa tuottavampi) kuin muutkin. Ongelmana kuitenkin on se, että jos itse yrittäjänä saisin pitkäaikaistyöttömiä töihin ”halvemmalla” niin totta kai ottaisin heitä. Jos pitkäaikaistyötön kykeneekin ihan normaalin tuottavuuteen niin yrityshän säästää. Vaikka tämä ei työntekijän palkassa näykään niin yritys saa tavallaan halpatyövoimaa. Porkkana on aina hyvä tapa motivoida, mutta tällaiset järjestelyt eivät ole niin yksiselitteisen hyviä kuin äkkiseltään moni voisi ajatella.

Itseäni myös kiinnostaa se, että kuinka moni työtön on oikeasti ”sohvaperuna”? Esimerkiksi moni työtön lapsiperheen äiti näyttää olevan perheensä ja kotinsa kanssa aika kiireinen. On absurdia antaa mielikuvaa, jossa työtön vain makaa päivät pitkät, eikä osaa itse oma-aloitteisesti tehdä mitään hyvinvointinsa eteen. Minun nähdäkseni sellainen malli, jossa kaikki tekeminen on valmiiksi mietittyä eikä yksilön tarvitse lainkaan miettiä itse omia tekemisiään, on passivoiva. Emme me aikuiset ihmiset ole pikkulapsia.

Miksi luomme tällaisia monimutkaisia kuvioita, kun yksinkertaisin tapa kannustaa työtöntä ottamaan kaikki työ vastaan on perustulo? Perustulon avulla voisimme myös parantaa liikkuvuutta työmarkkinoilla. Nykyään irtisanoutuminen on karenssien takia monelle mahdotonta, vaikka työpaikalla olisi sellaiset olosuhteet, että ihminen kärsii niistä. Oli kyse sitten siitä, että työpaikalla kiusataan tai esimies kohtelee työntekijöitä eriarvoisesti niin pidemmällä aikavälillä tällainen johtaa isolla todennäköisyydellä jonkin asteiseen masennukseen. Jos ihminen saisi irtisanoutua ja etsiessään työtä hän voisi vaikka kouluttaa itseään niin moni voisi paremmin. Perustulon avulla voisimme tehdä mahdolliseksi esimerkiksi sen, että pienyrittäjä voisi palkata itselleen vaikka vakituisen työntekijän, jota voidaan ottaa töihin todellakin tarpeen mukaan. Nykyään nämä hoidetaan usein nollasopimuksilla, joista työntekijälle usein kerrotaan, etteihän tällaiseen nollan viikkotuntimäärään koskaan jouduta, mutta se nyt vain lukee täällä… Perustulon avulla voitaisiin myös madaltaa kynnystä yrityksen perustamiseen.

Näkisin perustulossa paljon mahdollisuuksia kehittää työelämää niin yrittäjien kuin työntekijöidenkin kannalta hyvään suuntaan. Harmillista, että monen päässä perustuloajatus nähdään pummimisen kannattamisena. En itse mitenkään käsitä sitä miten kaiken työn tekeminen kannattavaksi voidaan edes nähdä pummimisen tukemisena? Miksi me haluamme tukea tätä järjetöntä, turhaa ja helvetin kallista byrokratiaa kun voisimme palata yksinkertaisesti siihen ”pyhään kolminaisuuteen” ihminen, toimeentulo ja työ?

Edit: Perustulon vastustajien lähtökohtana tuntuu usein olevan se, että ihmiset ovat kuitenkin laiskoja. Miksi minä sitten tein palkattomia ylitöitä melkein joka päivä? Miksi moni työtön haluaa tehdä vapaaehtoistyötä? Miksi ihmiset matkustavat jopa maapallon toiselle puolelle kriisialueille tehdäkseen työtä? Eipä kukaan minulle tästä kirjoittamisestakaan maksa, ja silti minä teen tätä.

Surullinen on myös se ajatus, että ihminen ei voikaan nauttia työstään. Työ on kurja pakko. Tästä ajattelusta pitäisi myös päästä eroon. Moni nauttii työstään ja pitäisi pyrkiä tilanteeseen, jossa yhä useampi kokee työn antoisana ja kannustavana masentavan pakon sijaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *