Non köyhiä jollei oo rahaa!

Työllistyminen, tuo maaginen sana, jolla perustellaan mitä ihmeellisimpiä asioita. Tuorein bongaus on Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtajan Juhana Vartiaisen kommentti lasten kotihoidosta. Vartiaisen mukana lasten kanssa kotona oleminen on ihanaa velttoilua, jota yhteiskunnan ei pidä kustantaa. No mitä yhteiskunnan ylipäänsä pitää kustantaa, jos aletaan tällä lyhytnäköisellä linjalla ajattelemaan? Miksi ”yhteiskunta kustantaa” terveydenhuoltoa? Miksi ”yhteiskunta kustantaa” julkista liikennettä? Jos ihminen sairastuu, niin kuoleepahan nopeammin pois tämän päivän resursseja kuluttamasta kun ei hoideta. Itsehän kansalaiset päättävät muuttaa sellaisiin paikkoihin, että sieltä ei kävellen töihin mennä, ja on oma vika, jos ei pysty suomalaisella verotuksella omaa autoa ostamaan. Miksi ”yhteiskunta kustantaa” työttömän tai sairaan elämää? Eihän se nyt ole yhteiskunnan asia, jos ihminen jää työttämäksi tai sairastuu. Facebookissa kiertäneestä Nalle-kuvasta tekstiä lainatakseni: Non kato köyhiä jollei oo rahaa!

Mitä helvettiä (suokaa anteeksi kiroiluni) ylipäänsä on tämä mystinen yhteiskunnan kustantaminen? Jokainen meistä maksaa veroja valtiolle. Emmeköhän myös me Juhanan näkökulmasta rupusakkiin kuuluvat niille veroillemme jotakin vastinetta ansaitse? Vai pitäisikö sen sijaan maksaa vähän lisää Nallelle maataloustukia? Ehkä maksaa lisää palkaa Juhanalle, joka soittaa vain suutaan ymmärtämättä asioista mitään? Pitäisikö kustantaa uudet työhuoneet Työ- ja elinkeinotoimiston ja Kelan tädeille ja sedille? Missä maagisessa yksisarvisten maassa tällaiset ihmiset oikein elävät? Oli siellä kotona lapsia tai ei, niin siellä oleminen ei ole aina kivaa ja ihanaa.

Vartiainen esittää myös työllisyyden parantamiseksi eläkeiän vanhuusikärajan nostamista, omistusasuntojen verotuksen kiristämistä, ja yliopistoihin tietyn opiskeluajan jälkeen perittäviä lukukausimaksuja. Miten se eläkeiän vanhuusikärajan nostaminen lisää työllisyyttä, kun kaikki ihmiset eivät nykyäänkään tahdo saada töitä? Äläkä jauha paskaa Juhana, sinä et taatusti nykyisellä koulutuksellasi menisi siivoamaan toisten paskoja ja oksennuksia baarien vessoista alipalkattuna. On ihan turha alkaa aukomaan suuvärkkiään siitä, miten ihmiset eivät ota vastaan muuta kuin koulutustaan vastaavaa työtä. Kyllä suurin osa ottaa vastaan muutakin työtä, mutta ensinnäkin todella koulutettua ei tahdota nykyään kelpuuttaa esimerkiksi kaupan kassalle töihin.

Miten omistusasuntojen verotuksen kiristäminen lisää työllisyyttä? Verojen kiristäminen nyt on ylipäänsä se maaginen taikaratkaisu vaikka ebola-virukseen täällä Suomen maassa. Yliopistojen lukukausimaksuista on helppo puhua, kun omat opiskelut ovat takana päin. Niin kauan kuin opintotuki on nykyisellä tasolla, on turha valittaa opiskelijoille valmistumisajoista. Onpa Juhana itsekin sitä yliopiston penkkiä melkoisen paljon kuluttanut. Etköhän Juhana olisi töihin päässyt vähemmälläkin lukemisella? Ehkä jopa hyödyllisempiin töihin… Kuka maksaa sinun palkkasi Juhana? Kuka maksaa käytännössä sinun elämisesi? Päätyykö minun verorahojani sinun palkanmaksuusi? Minä ajattelen näet samoin sinusta kuin sinä kotiäideistä. Minusta sinulle ei pitäisi maksaa senttiäkään.

Mistä Juhana ajatteli hommata kaikille kotiäideille töitä? Mistä Juhana ajatteli hommata kaikille lapsille hoitopaikat? Millä Juhana ajatteli kustantaa kaiken pahoinvoinnin kulut, kun perheiltä viedään rahat ja töitä ei välttämättä olekaan saatavilla? Niin kauan kuin Suomessa on valta-asemissa moisia möläyttelijöitä, joille yksi plus yksi on aina kaksi, niin tuskin tämän maan tilanne voi paremmaksi muuttuakaan. Veron korotukset ja etuudet pois, siinä on maaginen hyvinvointivaltion yhtälö! Joskus kuitenkin yksi plus yksi voi olla myös yksi… Koulutushan ei tosin takaa älykkyyttä tai viisautta, ja valitettavasti tässäkin tapauksessa sen huomaa. Hukkaan nähtävästi menivät yhteiskunnan kannalta nekin verorahat, jotka Juhanan koulutukseen käytimme.

 

One thought on “Non köyhiä jollei oo rahaa!

  1. Anne sanoo:

    Joskus tuntuu siltä, että korkeissa asemissa olevat tyypit laukovat ihan mitä sontaa tahansa ihan vaan ärsyttämisen ilosta. Tai oman nimen julkisuuteen saamisen ilosta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *