Pollea poskeen

Viikosta toiseen vellova hevosenliha-kohu on ollut monessa mielessä mielenkiintoista seurattavaa. Asian ydinhän on nyt siis ollut se, että heppaa on myyty mainitsematta, että tuotteessa on heppaa. Asian ydin ei ole se, että myydään pollenlihaa ja se on kauheaa. Aina löytyy toki oma ihmisryhmänsä joka tätäkin kauhistelee, mutta tässä tapauksessa kohun syntymisen syy ei ole se, että tuotteisiin on laitettu hevosenlihaa.

Jos hevosenlihaa saa myydä nautana, niin samallahan me voimme heittää kaikilla tuoteselosteilla vesilintua. Tässä tapauksessa kyseessä oli se pollenliha, mutta kyseessä olisi voinut olla myös jokin ainesosa, jolle joku voi olla todella yliherkkä. Siinä tapauksessa asialle mitä luultavammin ei olisi naureskeltu ihan näin kevyesti. Kohun ylimitoittaminen median toimesta on ollut ihan oma episodinsa, mutta on hyvä kiinnittää asiallisesti huomiota siihen voiko kuluttaja todella luottaa tuoteselosteeseen? Pollekohu ei ole mitenkään ainutlaatuinen siinä mielessä, että tuotteita vedetään pois markkinoilta puutteellisen tuoteselosteen vuoksi.

Yliherkkyydet ovat jo yksi looginen syy, miksi tuoteselosteeseen pitäisi voida luottaa. Ylipäänsä näin ”sivistyneessä länsimaissa” voitaisiin jopa ajatella, että kuluttajalla on ylipäänsä oikeus tietää mitä hän syö. Jos joku tahtoo olla syömättä sitä pollea, niin olennaista ei ole se miksi hän ei halua syödä heppaa vaan se, että hän ei syö heppaa. Mielestäni kuluttajalla on siis oikeus muovata oma ruokavalionsa, eikä hän ole velvollinen selittelemään sitä miksi hän ei syö tuotetta y. Kuluttajalla on oikeus tietää mistä ruoka tulee ja miten se on valmistettu. Näennäisesti harmitonkin kusetus on kusetus. Asia ei mielestäni tarvitse sen kummempaa jeesustelua tai kauhistelua, eikä asiaan tarvitse vetää mukaan Afrikan nälkäisiä lapsia.*

Eikö siis olisi yksinkertaisinta, ja kaikille osapuolille vähiten tappiota tuottavaa vain kiltisti kirjata siihen tuoteselosteeseen, että mitä se tuote oikeasti sisältää?

*Toim. huom. Afrikan nälkäiset lapset-kommentilla allekirjoittanut viittaa Facebookissa liikkuneeseen kuvaan, jossa on aliravittu lapsi. Kuvassa on teksti, jossa sarkastisesti kauhistellaan sitä, että lasagnessa oli hevosta. Allekirjoittanut ei todellakaan vähättele nälänhätää. Allekirjoittaneen mielestä vain vastakkainasettelu ei ole mielekäs tapa tutkailla asioita. Vastakkainasettelu pysäyttää kehityksen. Emme voi vastakkainasetella Suomen huonontunutta julkista terveydenhuoltoa siihen, että monissa maissa ei ole julkista terveydenhuoltoa lainkaan. Eikä sitä anafylaktisen shokin vuoksi sairaalaan kiikutettua hirveästi lohduta se, että sainpahan ainakin ruokaa. 

Kuvan hevonen ei liity tapaukseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *