Teetä ja sympatiaa

Talvivaaran työntekijöiden kirje medialle oli mennyt jotenkin itseltäni ihan ohi silmien ja korvien tässä kaikessa uutistulvassa, mutta ystävän annettua vinkin käväisin tämän lukemassa. Hohhoijakkaa. Ensinnäkin eihän kaivoksen arvostelu tarkoita sitä, että työntekijät olisivat jotenkin ”koko kansan sylkykuppina”. Toiseksi millä perusteella Talvivaaran arvostelulla olisi vaikutusta alueen muihin elinkeinoihin? Vai että ei sellaista teollisuutta olekaan, jolla ei olisi ympäristövaikutuksia. Me saamme siis saastuttaa kun naapurikin niin tekee, ei kun siis hetkinen…

Jos omalla työpaikallani on ollut jokin ongelma, niin en ole koskaan sitä kieltänyt, vaan olen yrittänyt tehdä työtä asian parantamiseksi. Ovatko suomalaiset oikeasti näin alistuvia lampaita? Jälleen kerran kysyn, missä on se suomalainen sisu? Silläkö pelastetaan näiden työntekijöiden työpaikat, että ongelmilta suljetaan silmät ja jatketaan samaan malliin? Sulkeeko suomalainen kiltisti suunsa ongelmista, kun pomo käskee? Luulisi että työntekijät olisivat jo huolissaan muustakin kuin työpaikastaan.

Someone think of the children-pointtikin oli otettu kirjeessä esille. Työntekijöiden lapset turmeltuvat kun kansa kehtaa arvostella saastuttavaa kaivosta! Voi herranen aika mitä jeesustelua. Silläkö ei ole mitään väliä, millaisessa ympäristössä ne lapset tulevat tulevaisuutensa viettämään… Mikä on sitten asiallista keskustelua? Eikö kyseisen yrityksen toiminnasta saa faktoihin perustuen keskustella? Pitäisikö Talvivaarasta kirjoittaa vain positiivisia uutisia, että ei kukaan loukkaannu? Talvivaaran kaivos tai työntekijät voivat vapaasti tehdä tutkintapyyntöjä kunnianloukkauksista, heillä on oikeus siihen kuten kaikilla muillakin.

Vinkki näille työntekijöille, älkää käykö lukemassa sitä suomi24:en tai Iltapulun keskustelupalstaa, jos tulee helposti paha mieli. Sieltä löytyy asiatonta kirjoittelua ja faktoihin perustumatonta kirjoittelua ihan kaikesta maan ja taivaan väliltä. Kirjeessä mainittiin tietysti empatian herättämiseksi myös asuntovelat. Vinkki myös niihin liittyen. Älä mitoita velkaasi siten, että lasket työpaikkasi olevan satavarma nakki. Allekirjoittaneella naikkosellakin on näet asuntovelkaa. Kirjeestä tuli mieleeni näkemäni kuvat, joissa eläinkoelaboratorion työntekijät poseeraavat hymyillen kärsivien eläinten keskellä. Mutta toki, onhan se tärkeää että kukaan ei menetä työpaikkaansa. Talvivaaralla on toki oikeus puolustautua, mutta on työntekijöiltä ihan aavistuksen mautonta kirjoittaa tällainen surkutteluvirsi huomioiden yrityksen taustan. Ymmärrän, että yksittäisille työntekijöille tämä on varmasti henkilökohtaisestikin kurja tilanne, mutta ei se parane yrityksen mokia puolustelemalla, tällaisessa tilanteessa myöskään työntekijöillä ei ole mitään velvollisuutta puolustella työnantajansa mokia. Tuskin kukaan nyt voi olla sitä mieltä, että Talvivaaran toiminta on ollut täysin oikeanlaista.

Voimme myös vain arvailla onko kirje oikeasti työntekijöistä lähtöisin, vai onko tämä ollut yrityksen johdon ajatus… Kenen ajatus tämä sitten alunperin olikaan niin sympatian keruu taisi kääntyä itseään vastaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *